Ghidul Investitorului

SAI Globinvest SA administreaza fonduri de investitii, oferind clientilor sai randamente specifice pietei de capital, in conditiile unei minimizari a riscului de piata ca urmare a diversificarii portofoliilor de active detinute de fonduri, la care fiecare client, actionand individual, nu ar avea acces decat la sume considerabil mai mari.

Piata de capital este fluctuanta, exista ani in care ofera castiguri si altii in care se pot inregistra pierderi. Pe termen lung, ramane insa una dintre cele mai bune alternative investitionale disponibile. Investind pe piata de capital, evident ca si fondurile noastre au cunoscut si vor cunoaste o evolutie similara acesteia.

In consecinta, nu putem oferi previziuni sau garantii cu privire la evolutiile viitoare ale fondurilor noastre. Dealtfel, legislatia specifica ne obliga sa precizam inca de pe prima pagina a prospectului de emisiune ca “fondurile comporta nu numai avantajele ce le sunt specifice, dar si riscul nerealizarii obiectivelor, inclusiv al unor pierderi pentru investitori, veniturile atrase din investitie fiind, de regula, proportionale cu riscul. Performantele anterioare ale fondului nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare.”

 

Pentru minimizarea riscului de pierdere, societatea noastra recomanda realizarea unor investitii regulate, lunare chiar, orientate pe termen lung si cu sume care sa nu va afecteze considerabil bugetul.

 

Ce sunt fondurile?

Un fond de investitii este un instrument investitional care colecteaza bani de la un numar mare de investitori individuali si ii investeste conform obiectivelor declarate ale fondului. Analisti profesionisti urmaresc evolutiile pietei financiare si investesc in numele fondului, cumparand si vanzand valori mobiliare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau instrumente ale pietei monetare.

Cand cumparati un titlu de participare, detineti un drept (proportional cu investitia facuta) in activele si pasivele fondului. Pretul unui titlu de participare e calculat la sfarsitul fiecarei zile, el fluctuand in functie de modificarile valorii fiecarei valori mobiliare din portofoliu.

 

Fonduri monetare

Obiectivul investitional - conservarea valorii titlului - se adreseaza acelor investitori care fie din aversiune fata de risc, fie din alte motive (au nevoie de banii investiti intr-un termen scurt), nu doresc ca valoarea investitiei lor sa scada in termeni reali.

Clienti principali -  aceste fonduri sunt foarte utilizate la gestionarea eficienta a sumelor disponible pe termen scurt sau mediu, fie ca acestea apartin persoanelor fizice sau firmelor.

Plasamente principale - in valori mobiliare care genereaza venituri si a caror valoare variaza foarte putin datorita scadentelor reduse: certificate de trezorerie emise de stat, efecte de comert emise de banci comerciale sau societati comerciale renumite, cu scadenta medie de 90 de zile, depozite bancare.

 

Fonduri de venituri

Obiectivul investitional - generarea de venituri - se adreseaza acelor investitori care au nevoie de niste venituri suplimentare fata de veniturile lor curente. In condittile in care majoritatea veniturilor obtinute din investiile realizate de fond sunt distribuite investitorilor, valoarea titlului nu sufera variatii semnificative. Totusi, datorita structurii portofoliului, exista riscul ca valoarea titlului sa scada.

Clienti principali - pensionari, familii tinere, familii care suporta cheltuielile de studii ale copiilor, etc. Investitorii pot opta pentru incasarea veniturilor distribuite sau reinvestirea automata a acestora in fond.

Plasamente principale - in valori mobiliare care genereaza venituri ridicate, dar datorita scadentelor lungi sunt expuse la variatia valorii: obligatiuni, ipoteci imobiliare actiuni preferentiale, actiuni comune emise de societati foarte bune si cu o politica de distribuire de dividende consistente.

 

Fonduri de crestere

Obiectivul investitional - cresterea valorii titlului - se adreseaza acelor investitori care doresc ca valoarea investitiei lor sa creasca in timp. Valoarea titlului creste sau scade in functie de evolutia pietei de capital si de abilitatea administratorului.

Clienti principali - familii mature, care deja si-au satisfacut necesitatile materiale de baza (casa, masina, alte dotari) si isi pot permite ca o parte din veniturile lor curente sa fie investite cu un risc mai mare, precum si persoane cu apetit pentru risc.

Plasamente principale - in valori mobiliare a caror valoare se modifica sensibil in timp: actiuni de toate tipurile, obligatiuni convertibile, optiuni, contracte futures.

 

Fonduri diversificate

Fonduri mixte, care combina in diferite proportii obiectivele investitionale si strategiile de plasament specifice categoriilor descrise anterior.

 

Este bine sa investiti regulat

Succesul unei investitii nu este asigurat nici de suma disponibila si nici de alegerea unei anumite conjuncturi de moment a pietei, ci in obisnuinta de a investi regulat si, mai ales, din alinierea politicii de plasament la obiectivele personale ale fiecarui investitor in parte.

Inainte de a va hotari asupra oricarei forme de plasament, evaluati-va resursele, stabiliti-va obiectivele si alegeti acea politica de plasament (regulata si orientata pe termen lung) care sa va asigure nu cel mai mare castig posibil, ci atingerea obiectivelor personale.

 

Valoarea potentiala a investitiilor          

 

Investitie lunara

Perioada pana la atingerea obiectivelor 

Rezultate in EUR

lei

EUR

5 ani

15 ani

25 ani

90

20

1.432 (1.200)

6.339 (3.600)

16.201 (6.000)

180

40

2.864 (2.400)

12.678 (7.200)

32.403 (12.000)

360

80

5.727 (4.800)

25.357 (14.400)

64.806 (24.000)

Valorile prezentate in acest tabel reprezinta valoarea viitoare a unor planuri regulate de investitii, presupunand o rata medie de crestere anuala de 7% a acestora si un curs de schimb de 4,5 lei/EUR. Pentru a elimina influenta inflatiei, calculele au fost realizate in valuta. Valorile finale rezultate sunt obtinute prin capitalizare lunara, fara impozitare. Valorile prezentate in paranteze reprezinta suma totala investita efectiv. Valorile prezentate in tabel nu reprezinta rezultatul nici unui plan periodic de investitii in fondurile administrate de societatea noastra. Diferite investitii reale pot oferi rezultate mai bune sau mai slabe decat cele prezentate in tabel.